Czy nadmiar protein niszczy włosy?

Proteiny wzmacniają i odbudowują włosy, wpływając na ich dobry wygląd i zdrowie. Przykładem protein jest m.in. hydrolizowana keratyna, jedwab i elastyna, a także proteiny mleczne, sojowe, czy proteiny kaszmiru. Jednak czy zbyt duża ilość protein może być szkodliwa? I jak rozpoznać, że pojawił się problem? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Nadmiar protein a zdrowie włosów

Nadmiar protein prowadzi do tzw. przeproteinowania włosów. Do sytuacji takiej dochodzi, gdy na włosy naniesiona jest nadmierna ilość tych substancji. Objawy, które można wtedy zauważyć, zależą od rodzaju włosów – w tym od ich porowatości.

Włosy niskoporowate stają się ciężkie, szybciej się przetłuszczają, tracą blask i prezentują się nieestetycznie. Z kolei włosy wysokoporowate stają się przesuszone, sztywne, puszą się i elektryzują. Jeśli włosy przy skalpie mają inną porowatość, niż końcówki, można zaobserwować oba negatywne efekty.

Jak zwalczyć nadmiar protein na włosach?

Nadmiar protein na powierzchni włosów należy szybko zwalczyć. W jaki sposób? Pierwszą pomocą jest oczyszczenie włosów przy pomocy silnie oczyszczającego szamponu, który usuwa nadmiar substancji i sprawia, że włosy wracają do swojej pierwotnej formy. Kolejnym krokiem jest zastosowanie profesjonalnej maski, która odżywia włosy, ale nie doprowadza do ich ponownego obciążenia. Zalecane jest także wykorzystanie dużej ilości emolientów, czyli olejów, silikonów i alkoholi tłuszczowych.

Dodatkowo warto pamiętać o tym, że:

  • pielęgnacja włosów przynosi dobre rezultaty tylko jeśli jest dopasowana do potrzeb konkretnego typu włosów i jest przeprowadzana rozsądnie,
  • konieczne jest stosowanie wysokiej jakości produktów o bogatym składzie i starannie opracowanej formule – znajdziesz je w naszej hurtowni fryzjerskiej w Gliwicach.
Czy nadmiar protein niszczy włosy?